Att göra en egen ekologisk ansiktskräm är både roligt och lärorikt. Dessutom får du full kontroll över ingredienserna och kan skapa en kräm som är helt fri från onödiga tillsatser. Om det är första gången du provar kan det kännas lite som att laga mat eller vispa en sås. Ibland blir det rätt på första försöket, ibland inte. Men oroa dig inte – här guidar vi dig steg för steg så att du har de bästa förutsättningarna att lyckas.
En balanserad dagkräm för normal till blandhy
Den här ansiktskrämen är framtagen för att fungera som en klassisk dagkräm för normal till blandhy. Fetthalten ligger på cirka 20 procent, vilket ger en bra balans mellan fukt och näring.
Fettdelen består av hampfröolja, makadamiaolja, arganolja, jojobaolja och en liten mängd sheasmör. Tillsammans ger de huden essentiella fettsyror, unika växtämnen och skyddande näringsämnen. Vill du veta mer om respektive oljas egenskaper kan du läsa vidare under varje produkt i vår webbutik. Du kan byta ut oljorna i recepet till färre, eller bara en olja om du vill.
Vattenlösliga ingredienser som vårdar
Förutom de vårdande oljorna innehåller en bra kräm även vattenlösliga ingredienser. Här använder vi vegetabiliskt glycerin och hydrolat. Kombinationen gör att cremen både återfuktar, mjukgör och bevarar hudens fuktbalans under dagen.
Anpassa receptet efter din hud
Det går att byta ut en eller två av oljorna mot sådana du tycker passar din hud bättre. En del av vattnet kan också ersättas med valfri hydrolat. På så sätt kan du skräddarsy krämen efter just din hudtyp.
Tänk dock på att inte förändra proportionerna mellan ingredienserna. Om du ändrar för mycket kan konsistensen påverkas och även krämens pH-värde. Skulle du göra större justeringar behöver du därför mäta pH med en pH-sticka och justera med mjölksyra vid behov.
Sammanfattning
Med detta recept kan du enkelt göra en ekologisk ansiktskräm som är både återfuktande, näringsrik och hudvårdande. Genom att välja högkvalitativa vegetabiliska oljor och kombinera dem med vattenlösliga ingredienser får du en kräm som både känns lyxig och fungerar effektivt. Följ vårt recept första gången, och anpassa det sedan efter din huds behov.
Nu till själva tillverkningen!

Först och främst behöver du utrustning. De flesta saker har du kanske redan hemma i köket, se bara till att alla behållare och verktyg är väl rengjorda och helst även desinficerade innan du börjar. Planerar du att fortsättningsvis göra din egen hudvård är det bra att ha verktyg och behållare som bara används till detta ändamål.

Ett vattenbad kan vara en stabil kastrull där behållaren står stadigt på botten. Till det är receptet behöver du dessutom två vattenbad ungefär samtidigt, ett för vattenfasen och ett för fettfasen. Vi använde oss av två stycken glasbägare för att värma ingredienserna i, en 600 ml till vattenfasen och 400 ml till fettfasen. Några glasstavar att röra om med är också bra att ha.
Och så behöver du naturligtvis ingredienser. Alla ingredienser du behöver finns i vår webbshop. Det här receptet är på en mjukgörande fuktighetsgivande ansiktskräm. De ekologiska kallpressade oljor vi har valt ger huden essentiella fettsyror och ämnen som skyddar och balanserar huden. Receptet i sin helhet hittar du längre ner.
En hudkräm är en emulsion, det vill säga en blandning av olja och vatten. Vatten och olja blandar sig normalt inte, och därför behövs ett emulgeringsmedel som gör att krämen inte delar upp sig i vatten och olja igen. Eftersom krämen innehåller 70% vatten/hydrolat behövs också ett förtjockningsmedel. För att krämen ska hålla sig i mer än någon vecka behövs, liksom alla hudvårdsprodukter med vatten, ett konserveringsmedel.
Oljorna, fetterna, hydrolaten och dofterna vi använder till krämen är ekologiska. Makersemulgering är gjort av enbart vegetabiliska råvaror som raps och maniok. Tarakärnmjöl är ett väl beprövat naturligt förtjockningsmedel från taraväxtens kärnor. Makerskonserveringen består av sodium levulinate och sodium anisate, som är saltformer av organiska syror. Dessa innehåller samma ämnen som bin producerar för att skydda sina vax- och honungskakor från bakteriella angrepp.
Med endast ingredienser som är ekologiska eller framställda av naturliga råvaror är det här en riktigt lyxig kräm som skulle kosta åtskilliga hundralappar per 30 ml i butik.
Ok, då sätter vi igång:

Först väger du noggrant upp alla ingredienser. De fettlösliga ämnena för sig, det kallas för fettfasen, och de vattenlösliga ämnena för sig; vattenfasen. Tarakärnmjölet som används som förtjockningsmedel ska vägas upp för sig och tillsättas i fettfasen när emulgeringsmedlet har smält.

Vattenfasen består av de vattenlösliga ämnen som skall vara med vid emulgeringen.

Till konserveringen behövs mjölksyra och Makerskonservering. I det här receptet kan du mäta upp konserveringsingredienserna redan nu. Om du gör förändringar i receptet måste du kontrollera cremens pH-värde med pH-sticka först, för att veta hur mycket mjölksyra som ska till för att cremen ska få ett pH-värde på ca 4.8-5.0.

Nu ska fettfasen och vattenfasen smältas/värmas var för sig i var sitt vattenbad. Bådas temperatur ska vara ca 80-85 grader. Båda faserna ska hålla ungefär samma temperatur vid sammanblandning (men någon grads skillnad går bra). Det är också viktigt att oljefasen varit uppe i 85 grader så att emulgeringsmedlet har smält i sin helhet. Själva emulgeringen kan ske vid något lägre temperatur, ca 80 grader.

Nu börjar själva tillverkningen av emulsionen! Häll den minst 80-85-gradiga fettfasen i den 80-85-gradiga vattenfasen och rör om lätt.

Sätt i stavmixern i botten av behållaren och mixa blandningen i ca 3 minuter. Du kan hålla dig i botten av behållaren, då det inte är meningen att du ska mixa in en massa luft i blandningen. Det är nu själva emulsionen görs, det vill säga att fettpartiklarna finfördelar sig i vattenfasen.

Krämen ska nu svalna under omrörning. Använd degkrokar på elvispen och låg hastighet. Under omrörningen verkar emulgeringsmedlet medan krämen svalnar långsamt, så att den inte skär sig. Det tar en bra stund att röra krämen sval! Ha tålamod! Krämen kommer att tjockna under under omrörningen.

Kolla av temperaturen med termometer då och då. När krämen har kommit ner under 50 grader är den stabil nog att ställa i ett kallt vattenbad (en skål med vatten) så går nerkylningen snabbare. Fortsätt att röra om med degkrokar på låg hastighet.

Vid 30 grader är det dag att tillsätta eventuella eteriska oljor, konservering och till sist mjölksyra. Tillsätt detta droppvis eller långsamt hällande medan du fortsätter omrörningen. Rör om en stund så att allt verkligen blandar sig och upptas av emulsionen.
pH-värdet på den här krämen blir strax under pH 5, det vill säga ett surt värde. Det hjälper huden att hålla sitt eget normala sura pH-värde (mellan 4 och 6) som fungerar skyddande för en frisk hud. Konserveringen som används här fungerar dessutom bara mellan pH-värde ca 4,5-5,5, så det är också en viktig anledning att hålla koll på pH-värdet.

Nu kan du ta det lite lugnare. Rör för hand då och då tills krämen svalnat helt. Häll sedan upp på burk i rengjorda förpackningar, helst glas. Krämen blir tjockare ju svalare den blir, och även när den nått rumstemperatur kommer den att stabilisera sig ytterligare i burken och öka i fasthet under de kommande dygnen.

Nu är den fina krämen klar! Häll upp i burkar och förslut. Det här blir ju en hel del (250 g) superlyxig ekologisk ansiktscreme, så den tar ett tag att använda upp. Anledningen att vi inte gör mindre är att det är svårt att hantera, väga upp och mixa mindre totalmängd. Öppnad burk håller, tack vare konserveringen, i åtminstone upp till sex månader i normal rumstemperatur i försluten burk. Ju mer försiktig du är med att smuts och bakterier i burken, desto längre håller den.
Grundrecept ansiktscreme
| Fas | % | Ingrediens | Mängd |
|---|---|---|---|
A: Vattenlösliga ingredienser 74,6% | |||
| A | 68.6% | Renat Vatten – Aqua Purificata | Mängd g |
| A | 2% | Glycerin eko | Mängd g |
| A | 4% | Makerskonservering | Mängd g |
B: Fettlösliga ingredienser 27.2% | |||
| B | 8% | Makadamiaolja EKO | Mängd g |
| B | 4% | Hampfröolja EKO | Mängd g |
| B | 4% | Jojobaolja EKO | Mängd g |
| B | 4% | Arganolja EKO | Mängd g |
| B | 2% | Sheasmör Paradoxa EKO | Mängd g |
| B | 4% | Makersemulgering | Mängd g |
| B | 0.8% | Tarakärnmjöl | Mängd g |
| B | 0.5% | Naturlig E-vitamin | Mängd g |
C: Tillsatsfas 0.2% | |||
| C | 0.2% | Mjölksyra | Mängd g |
| C | 1% | Ev. eteriska oljor (ej inräknat i total procent) | Mängd g |
Receptnoter:
Oljor i receptet: Du kan välja andra oljor/kombinationer än Makadamiaolja, Hampfröolja, Jojobaolja, och Arganolja om du vill. Vill du göra en enklare kroppscreme kan du t.ex byta ut alla flytande oljor mot 20% Mandelolja eller annan bra basolja. Läs i vår oljeguide för info.
Mjölksyra: En droppe ur våra droppinsatser väger 0.036 gram. 0.2% mjölksyra motsvarar alltså ca 5.5 droppar per/100 g eller 13.75 droppar per 250 g. Avrunda uppåt till närmaste heltal droppar.
Eventuellt ekologiska eteriska oljor 0.5-1%, (ca 15 – 30 droppar per 100 g)
Tarakärnmjöl kan bytas ut mot xanthangummi, som då doseras med hälften så mycket, d.v.s 0.4%. Öka mängden vatten motsvarande.
Hållbarhet
En creme enligt det här receptet är konserverad med naturlig konservering för normal hållbarhet. Förutsatt att du följt receptets konservering, inkl. pH-reglering med mjölksyra, och varit noga med renligheten vid tillverkning, håller den här cremen i minst 1 år. Ett tips är därför att skriva “används före” och så ett år efter tillverkningsdatum, på den färdiga cremen. Förvara oöppnade flaskor mörkt och svalt.
Observera att en creme av detta slag som inte konserveras håller ca en vecka i kylskåp.
Ingredienser till ekologisk ansiktscreme:
-
Renat Vatten – Aqua Purificata56,00 kr -
Tarakärnmjöl128,00 kr -
Makerskonservering74,00 kr -
Makersemulgering110,00 kr -
pH-stickor 2.0-9.0110,00 kr -
Sheasmör Paradoxa EKO88,00 kr -
Glasbägare 600 ml90,00 kr -
Naturlig E-vitamin84,00 kr -
Glycerin eko64,00 kr -
Nyponfröolja EKO138,00 kr -
Jojobaolja EKO86,00 kr -
Arganolja EKO178,00 kr












