Det är många som har upptäckt kokosolja som hudvårdsolja. Att smörja in sig med ekologisk kokosolja gör huden mjuk och smidig, och kokosoljan har dessutom en mängd skyddande och hudvårdande egenskaper. Läs mer om kokosoljan i webshoppen här>>. Kokosolja har låg smältpunkt, den smälter redan vi ca 25 grader.
Trots sina fina egenskaper innehåller kokosoljan i stort sett bara mättade fettsyror, och det kan vara bra att tillföra ytterligare fettsyror och näringsämnen till huden. Gör man kokosoljan lite fastare genom att tillsätta bivax eller karnaubavax blir den dessutom lättare att smörja in huden med; den smälter inte lika fort och är lättare att smörja in utan att det blir kladd.
Ett enkelt och bra sätt är att, tillsammans med vax, tillsätta 12% vegetabilisk olja i kombination med 3% av någon av våra ekologiska högkoncenterade extraktoljor. Då tillför man både extraktens fina hudvårdande egenskaper och en variation av fettsyror. Ett annat alternativ är att tillsätta vax och 15% av din favoritolja, t.ex jojoba, eller den lyxiga granatäppleoljan som gör ditt kokosbalm mycket bra för ansiktsvård.
HÄR ÄR NÅGRA FÖRSLAG PÅ KOMBINATIONER:
De här recepten är lagom till drygt en aluminiumdosa 100 ml (det blir ofta över till en 15 ml aluminiumdosa att ha i väskan), eller 120 ml brun glasburk.
Kokosbalm med morot:
91 g ekologisk kokosolja
4 g ekologisk morotsextraktolja
15 g ekologiskt bivax (eller 8 g karnaubavax)
Kokosbalm med kamomill:
92 g ekologisk kokosolja
3 g ekologisk kamomillextraktolja
15 g ekologiskt bivax (eller 8 g karnaubavax)
Kokosbalm med granatäppleolja:
85 g ekologisk kokosolja
10 g ekologisk granatäppleolja
15 g ekologiskt bivax (eller 8 g karnaubavax) Välj vitt bivax om du vill ha ett vitt balm.
Kokosolja är en hållbar olja, men vill du öka hållbarheten ytterligare (du kanske vill göra många att ge bort eller spara till långt senare) kan du tillsätta ca 0,5 g naturlig E-vitamin.

Så här gör du kokosbalm:
- Väg eller mät upp
Väg eller mät upp alla ingredienser i en värmetålig behållare.
- Smält samman
Smält samman över ett vattenbad under omrörning, eller med korta intervaller med omrörning mellan i mikrovågsugn.
- Låt svalna under omrörning
När allt har smält låter du blandningen svalna. Rör om då och då så att balmet blir krämigt. Omrörningen är viktigast när balmet börjar stelna till, stelnar det till för mycket utan omrörning finns det risk för att det blir klumpar (klumpar det sig för mycket kan du smälta igen och börja om). Vill du snabba på processen kan du sätta behållaren i ett kallt vattenbad medan du rör.
- Doftsätt om du vill..
Till sist, eller när balmet är ljummet, kan du tillsätta doft i form av eteriska oljor eller dofoljor och röra om. 15-25 droppar per 100 g balm är ett bra riktmärke, men använder du kraftigt doftande eteriska oljor kan det räcka med betydligt mindre. Prova dig fram droppe för droppe!
- Skopa upp i burk!
När balmet har nått rumstemperatur är det färdigt. Skopa upp i burk!
Ett vanligt misstag när man gör balms och butters är att tro att det blivit för löst. Men ge det tid! Det måste liksom “sätta” sig, och det kan ta upp till ett dygn även efter att produkten svalnat helt. Sedan håller det sin fasta konsistens även i varmare rumstemperaturer.
Det här balmet går ju att variera i det oändliga! Använd t.ex din egen favoritolja i stället för extraktoljorna, eller både och! Det går också bra att doftsätta balmet med eteriska oljor, eller naturliga doftoljor, ca 1 ml för det här receptet. Tänk bara på att de ska passa med kokosdoften. En favorit som passar bra till är Douglasgran, som har en lite söt och blommig talldoft.
ingredienser till kokosbalm:
-
Kokosolja doftfri EKO138,00 kr -
Vitt bivax EKO174,00 kr -
Karnaubavax EKO108,00 kr -
Kamomillextrakt178,00 kr -
Aluminiumdosa 100 ml med skruvlock16,00 kr -
Naturlig E-vitamin84,00 kr -
Bivax EKO158,00 kr -
Granatäppleolja EKO130,00 kr -
Kokosolja Virgin EKO76,00 kr









